Hoe Arteveldehogeschool
en Dialog afstandsleren
naar een hoger niveau tillen
Na een stijgend aantal coronabesmettingen besliste de Belgische overheid op begin maart 2020 om het land in quarantaine te zetten. Zoals elke onderwijsinstelling moest ook Arteveldehogeschool van de ene op de andere dag overschakelen naar digitaal onderwijs. Hoewel de school al langer een voortrekker was op het vlak van afstandsleren, zette de strikte lockdown alles in stroomversnelling. Samen met Dialog investeerde Artevelde in een digitale infrastructuur op basis van de videoplatformsoftware Panopto.“Voordien experimenteerden vooral de docenten met nieuwe technologieën,” zegt Olaf Spittaels, educational developer bij de school. “Nu is er een gecoördineerde aanpak voor afstandsonderwijs.”
Met 12.000 studenten is Artevelde een van de grootste hogescholen in Vlaanderen. Sinds de oprichting in 2000 zet de school sterk in op drie pijlers: menselijkheid, ondernemerschap en innovatie. De ambitie om te innoveren trekt Artevelde niet alleen door in de leerinhoud, maar ook in de leermiddelen. Digitaal onderwijs staat dan ook al geruime tijd hoog op de agenda van de school. “Enkele jaren geleden zijn we begonnen met SWITCH-trajecten voor studenten die niet kunnen aansluiten bij het dagonderwijs,” zegt Spittaels. “Dat was bij ons de voorloper van het afstandsonderwijs zoals we dat nu kennen. Studenten kregen hun opdrachten aanvankelijk online doorgestuurd. Sindsdien zijn we blijven kijken hoe we die trajecten door middel van digitale onderwijs kunnen versterken.”
“We zetten als school steeds meer in op diverse digitale leerwegen.”
– Olaf Spittaels, educational developer bij Artevelde
Integratie met digitaal leerplatform
Voor hun digitale infrastructuur doet Arteveldehogeschool al langer een beroep op Dialog, specialist in videovergaderen en online leren. Met de start van de coronacrisis begin 2020 werd die samenwerking snel uitgebreid. Plots moesten alle lessen digitaal verlopen. Zo werd elk leslokaal ingericht met een camera waarmee alle lessen werden opgenomen. Voor die opnames maakt de school gebruik van Panopto, een videoplatform dat perfect met de digitale leeromgeving Canvas integreert. Met Panopto kunnen docenten hun lessen opnemen, bewerken, beheren en delen. Elke les wordt toegevoegd aan een cursusmodule in Canvas, zodat studenten een centrale plek hebben voor alle informatie. “Door de integratie van Panopto met onze online leeromgeving, kunnen studenten nu eenvoudig opnames van alle lessen terugvinden,” zegt Spittaels. Naarmate de videobibliotheek op het platform wordt uitgebreid, worden ook data-analyse en zoekopdrachten eenvoudiger. Zo kunnen scholen hun digitaal onderwijs op basis van data verbeteren en kunnen studenten sneller informatie opzoeken in enkele kliks.
“Het voelt echt alsof je in de klas zit, zeggen onze studenten.”
– Veerle Van Hecke, Docent Arteveldehogeschool
De Arteveldehogeschool moest halsoverkop naar 100% digitaal onderwijs. Toch verliep de omschakeling naar het online lesgeven vlot. Veerle Van Hecke, docent aan de school en voortrekker van het digitaal lesgeven, vertelt over de positieve reacties van leerlingen: “Ikzelf maakte al langer gebruik van de Panopto-software om colleges voor de SWITCH-studenten op te nemen. Sinds maart neem ik alle lessen op en de studenten reageren positief. Het voelt alsof je echt in de klas zit, zeggen ze.” Ook Lien Van Puyvelde, SWITCH-student Office Management aan Artevelde, is tevreden over de manier waarop de school het afstandsonderwijs organiseert. “Docenten als Veerle Van Hecke zijn echt mee met die evolutie. Ze antwoorden snel op vragen via e-mail en hebben zich goed aangepast aan de nieuwe realiteit.” Als werkstudent met een gezin thuis vindt ze ook dat de combinatie van haar studies, job en gezinsleven door het afstandsonderwijs eenvoudiger is geworden. “Ik kan nu zelf bepalen wanneer ik met de leerstof bezig ben en ik ervaar minder stress dan bij klassikaal onderwijs.”
Digitaal onderwijs op maat
Tussen begin 2020 en nu ziet de school dan ook een duidelijk evolutie op educatief vlak. “Het afstandsonderwijs is natuurlijk de grootste verandering, maar we zetten nu ook meer in op diverse digitale leerwegen,” zegt Spittaels. Zo kunnen studenten de leerstof op hun eigen tempo en via verschillende kanalen verwerken. Die personalisatie ervaren studenten als een groot voordeel, vult Van Hecke aan: “Door die online trajecten kunnen we onderwijs op maat aanbieden. Studenten die liever niet naar de les komen, of die er gewoon geen tijd voor hebben omdat ze het studeren combineren met een job, kunnen lessen later inhalen. En wie wel naar de les komt, is extra gemotiveerd.”
“Bij Dialog zijn we echt bij een pionier op het vlak van afstandsleren terechtgekomen.”
– Olaf Spittaels, educational developer bij Artevelde
In de toekomst wil de Arteveldehogeschool die voortrekkersrol in digitaal onderwijs blijven invullen. Zo denkt de school bijvoorbeeld aan ‘learning dashboards’, een tool die studenten persoonlijke inzichten biedt over hun studietraject en prestaties. En in die toekomst zal ook Dialog een belangrijke rol blijven spelen in de digitale ontwikkeling van de school. “Bij Dialog zijn we echt bij een pionier op het vlak van afstandsleren terechtgekomen,” zegt Olaf Spittaels. “De oplossingen die ze leveren zijn gebruiksvriendelijk en laagdrempelig voor onze studenten en docenten. En ook de technische ondersteuning maakt voor ons personeel een groot verschil,” besluit hij. Paul Dockx, managing director bij Dialog, was nabij bij het project betrokken. “We zitten al dertig jaar in het vak, en we zien dat scholen meer en meer bij ons aankloppen voor innovatieve leerprojecten. Voor die scholen willen we een sterke sparringpartner zijn die meedenkt over de toekomst.”
Wil jouw school ook de volgende stap zetten in het digitaal onderwijs van de toekomst? Kom met een expert praten.